Atti Shop

Articole

10 recomandari pentru amenajarea bucatariei

Amenajare bucatarie - Atti Creative interior design studio

10 recomandari pentru amenajarea bucatariei

Criteriile ce stau la baza unui design corect al bucatariei sunt urmatoarele:

1. Eficienta

2. Functionalitate

3. Siguranta in exploatare

4. Aspect estetic

Amenajare bucatarie - showroom Atti Creative Bacau

Amenajare bucatarie – showroom Atti Creative Bacau

 

In 1940, cercetatorii de la Cornell University au studiat si dezvoltat ideea ce poarta numele de „regula triunghiului„. Conform acestei teorii, laturile imaginare ale triunghiului sunt formate din linii ce unesc cele trei puncte de interes ale bucatariei: aragaz – chiuveta – frigider. S-a ajuns la concluzia ca utilizarea eficienta a bucatariei este obtinuta cand lungimea totala (cumulata intre aragaz – frigider- chiuveta) a laturilor triunghiului se incadreaza intre 4 si 6 metri.

Daca perimetrul triunghiului de lucru este mai mic de 4 metri, spatiul este prea mic pentru a permite buna desfasurare a activitatilor din bucatarie. Daca suma laturilor este mai mare de 6 metri, poate aparea un efort suplimentar atunci cand se lucreaza in bucatarie, din cauza distantei prea mari intre cele trei centre de lucru.

In continuare va prezentam 10 recomandari pentru amenajarea bucatariei:

1. Suprafata de lucru

Fiind o zona in care activitatea se desfasoara intr-un spatiu relativ limitat, suprafetele de lucru trebuie sa fie cat mai finisate, continue si fara volume care sa intrerupa zona de lucru (blatul).

Dulapurile suspendate e bine sa fie inalte, pana la tavan sau sa se termine intr-o grinda, eventual falsa, special creata – poate masca tubulatura de evacuare a hotei. Acest lucru impiedica depunerea prafului pe zona de deasupra corpurilor suspendate, care poate fi dificil de curatat, mai ales in combinatie cu particulele de grasime.

Blatul de lucru trebuie sa aiba cat mai putine imbinari. Este preferata folosirea unei chiuvete care sa fie incastrata in blat, astfel incat sub marginile acesteia sa nu se poata acumula resturi menajere sau infiltra apa.

 

2. Electrocasnicele

In general, pentru a obtine un aspect estetic in concordanta cu proiectul de design interior al intregii case, in special in cazul amenajarilor „open space” , electrocasnicele pot fi mascate in spatele usilor de mobilier, obtinandu-se astfel o mai buna integrare vizuala a acestora.

De exemplu, frigiderul poate fi incorporat in mobilier, iar cu ajutorul unui sistem special de glisare, usa mobilierului aplicata in fata acestuia va actiona si va deschide si usa frigiderului.  Functionalitatea nu este afectata, iar frigiderul se va integra perfect in designul general al bucatariei. Acelasi lucru este valabil si pentru masina de spalat vase sau rufe.

 

3. Protejarea peretelui deasupra blatului

In special in cazul in care se doreste o bucatarie moderna, zona aflata intre blatul de lucru si corpurile suspendate poate fi un centru de interes din punct de vedere al designului.

Se poate folosi o placare cu mozaic, sticla colorata securizata, placi ceramice (faianta), aluminiu, inox sau piatra naturala (granit, marmura, travertin sau onix).

Aceasta zona poate fi finisata in contrast cu restul mobilierului, pentru a crea o zona de interes, in special in cazul unei bucatarii de dimensiuni generoase. In cazul in care aveti o bucatarie mica, placarea zonei dintre blat si corpurile suspendate poate fi facuta cu acelasi material sau asemanator cu blatul de lucru, pentru a obtine un aspect „curat” al bucatariei.

 

4. Blatul de lucru

Alegerea unui blat de lucru din piatra naturala (marmura, granit), compozit sau alte materiale cu finisaje naturale, este potrivita pentru o bucatarie cu design contemporan. Mozaicul din piatra naturala sau ceramica, lemnul lacuit sau betonul slefuit sunt, de asemenea, alegeri potrivite pentru blatul de bucatarie.

Un aspect de bucatarie traditionala, rustica, se obtine folosind un blat cu grosime mare, marginile acestuia lasand senzatia ca este lucrat manual in piatra sau lemn. Blatul de lucru din inox este potrivit daca se doreste obtinerea unei bucatarii cu aspect profesional.

 

5. Insula

Daca spatiul permite, insula ar trebui sa fie un element nelipsit din amenajarea de succes a unei bucatarii. Aceasta poate fi utilizata atat ca suprafata de lucru si zona de depozitare, dar se poate utilata cu aragaz, cuptor, chiuveta. In cazul unui proiect de amenajare tip „open space”, folosirea insulei in bucatarie permite persoanei care gateste sa stea cu fata catre familie sau invitati si sa participe la activitatile acestora.

Folosirea unui blat ale carui margini ies mai mult in afara corpului insulei permite utilizarea insulei si ca masa, la care se pot adauga scaune confortabile. Daca este cazul unui design „open space”, partea dinspre living a insulei poate fi prevazuta cu o latura mai inalta cu 20 – 30 centimetri decat blatul de lucru al insulei, pentru a masca suprafata de lucru, aceasta nemaifiind astfel vizibila dinspre living.

design bucatarie showroom atti creative bacau iasi

Amenajare bucatarie – showroom Atti Creative Bacau

 

6. Culorile

Aspectul clasic, calm, relaxat al unei bucatarii se obtine folosind culori neutre (alb, crem, gri deschis). Culorile inchise pot fi folosite pentru a anima designul unei bucatarii, dar acestea in general creeaza senzatia unui spatiu mai mic decat in realitate. Este preferabila utilizarea lor pentru zona de jos a mobilierului, sub nivelul blatului de lucru, pe zona din fata insulei de lucru sau limitata la zona dintre blat si corpurile suspendate, in zona chiuvetei sau aragazului.

 

7. Amplasarea corecta a accesoriilor si electrocasnicelor 

Indiferent de spatiu, buget sau stilul de amenajare interioara, proiectul bucatariei trebuie sa tina cont de „regula triunghiului”. Aceasta presupune amplasarea centrelor principale de lucru ( frigider – aragaz – chiuveta) apropiate unele de altele, pozitionate pe cele trei laturi ale triunghiului, astfel ca accesul sa se poata face usor trecerea de la unele la altele.

 

8. Lumina in Bucatarie

Iluminarea ideala a bucatariei se realizeaza cu ajutorul corpurilor suspendate sau a celor incastrate in tavan (spoturi cu halogen sau LED), la care se adauga lumini pozitionate sub corpurile suspendate, pentru o mai buna iluminare a zonei de lucru. Pentru a crea o atmosfera potrivita pentru servirea cinei, se recomanda instalarea unui dimmer pentru corpurile de iluminat amplasate in bucatarie sau folosirea doar a surselor de iluminat aflate sub corpurile suspendate.

 

9. Manerele

Inevitabil, in bucatarie vor fi o multime de sertare si usi. Una dintre cele mai bune solutii este folosirea sistemelor „push to open”. Acestea elimina manerele, fiind necesara doar o usoara apasare cu degetul pentru ca sertarul sau usa sa se deschida. Daca sunt folosite manere, e bine ca acestea sa nu iasa mai in exterior decat marginea blatului, pentru a evita accidentele.

O optiune buna este cea a manerelor incastrate in marginea superioara a sertarelor si usilor, sub forma unui profil de aluminiu. De asemenea, se poate opta pentru o zona frezata in frontul de usa sau sertar, care inlocuieste manerele. Daca totusi este dorita utilizarea manerelor in bucatarie, acestea trebuie sa fie cat mai rezistente, simple ca forma si realizate din materiale ce pot fi usor curatate – metal inoxidabil sau aluminiu.

 

10. Depozitarea

Desi mai ieftine de realizat, corpurile – dulap prevazute cu usi duc la o risipa de spatiu, neputand fi folosit intreg volumul pentru depozitare. Sertarele maximizeaza utilizarea spatiului, facand posibila utilizarea tuturor zonelor, altfel mai putin accesibile.

 

amenajare bucatarie showroom atti creative bacau iasi

Amenajare bucatarie – Atti Creative interior design studio / showroom amenajari interioare Bacau & Iasi

 

Studioul de design interior Atti Creative si-a completat serviciile de proiectare si design oferite clientilor prin deschiderea a doua showroom-uri de amenajari interioare in Bacau si Iasi.

Va invitam sa ne vizitati pentru a va convinge de calitatea serviciilor noastre, pentru a vizualiza portofoliul nostru complet de lucrari si pentru a va proiecta bucataria dorita!